ALGEMENE VOORWAARDEN
Artikel 1 – Definities
Boya Trainingen (BT), gevestigd in Amsterdam, KvK-nummer 86549529, wordt in deze algemene voorwaarden aangeduid als dienstverlener.
De wederpartij van dienstverlener wordt in deze algemene voorwaarden aangeduid als opdrachtgever.
Partijen zijn dienstverlener en opdrachtgever samen.
Met de overeenkomst wordt bedoeld de overeenkomst tot dienstverlening tussen partijen.
Artikel 2 – Toepasselijkheid algemene voorwaarden
Op alle aanbiedingen van en overeenkomsten met BT met betrekking tot het verrichten van diensten zijn deze Algemene voorwaarden van toepassing.
Afwijkingen van deze algemene voorwaarden zijn uitsluitend geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen. BT wijst de toepasselijkheid van door Opdrachtgever gehanteerde algemene (inkoop-) voorwaarden uitdrukkelijk van de hand.
Artikel 3 – Garantie
BT zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren.
BT zal bij het verrichten van de Werkzaamheden de grootst mogelijke zorgvuldigheid aangaande de belangen van Opdrachtgever in acht nemen. In het bijzonder draagt BT zorg voor geheimhouding van alle door Opdrachtgever in het kader van de Overeenkomst aan BT ter beschikking gestelde gegevens en informatie.
Indien en voor zover een goede uitvoering van de Overeenkomst dit vereist, heeft BT het recht om de Werkzaamheden door derden te laten verrichten. Partijen kunnen hiervoor een nader overeen te komen vergoeding afspreken.
Artikel 4 – Offertes
Alle Offertes zijn geheel vrijblijvend en BT is slechts aan een Offerte gebonden indien de betreffende Offerte binnen veertien dagen door Opdrachtgever is ondertekend en door BT is ontvangen. BT heeft het recht om de Offerte onverwijld na ontvangst van de aanvaarding te herroepen.
De in de Offerte genoemde prijzen zijn exclusief BTW en andere heffingen van overheidswege, alsmede eventuele in het kader van de Overeenkomst te maken kosten, waaronder reiskosten, tenzij anders in de Offerte is vermeld.
In het geval dat zich bij de uitvoering van de Overeenkomst afwijkingen ten opzichte van de Offerte voordoen, zal Opdrachtgever hieromtrent zo spoedig mogelijk informeren.
Artikel 5 – Uitvoering van de overeenkomst
De Overeenkomst komt tot stand op het moment dat – hetzij BT de door Opdrachtgever ondertekende Offerte retour heeft ontvangen – hetzij BT met instemming van Opdrachtgever met de uitvoering van de Werkzaamheden is begonnen. De getekende Offerte, deze algemene voorwaarden en enige aanvullende schriftelijke overeenkomsten vormen gezamenlijk de volledige weergave van de rechten en verplichtingen van partijen en vervangen alle eerdere schriftelijke en mondelinge begrotingen, aankondigingen en alle andere correspondentie.
Indien de aanvaarding – al dan niet op ondergeschikte punten – afwijkt van hetgeen in de Offerte staat vermeld, is BT daaraan niet gebonden en komt de Overeenkomst niet overeenkomstig deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij BT schriftelijk anders aangeeft.
Het niet voldoen aan de verwachting van Opdrachtgever ten aanzien van de door BT uitgevoerde Werkzaamheden geeft geen reden tot het kosteloos herzien van het opnieuw uitvoeren van de Werkzaamheden.
In het geval dat Opdrachtgever de inhoud van de Overeenkomst wenst te wijzigen, dient Opdrachtgever de door hem gewenste wijzigingen direct en schriftelijk aan BT mede te delen. De wijzigingen in de Overeenkomst dienen vervolgens schriftelijk door BT te worden aanvaard. Alle meerkosten als gevolg van dergelijke wijzigingen komen ten laste van Opdrachtgever.
Opdrachtgever zorgt ervoor dat alle gegevens – waarvan BT aangeeft dat deze wenselijk zijn of waarvan Opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze voor de uitvoering van de Overeenkomst noodzakelijk zijn – tijdig en volledig aan BT worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de Overeenkomst benodigde gegevens (zoals in de vorige zin bedoeld) niet tijdig en/of volledig aan BT zijn verstrekt, heeft BT het recht de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten en de daaruit voortvloeiende kosten volgens de gebruikelijke tarieven aan Opdrachtgever in rekening te brengen.
BT is niet aansprakelijk voor schade van welke aard ook, ontstaan doordat BT is uitgegaan van door Opdrachtgever onjuiste en/of onvolledige informatie c.q. documentatie.
Artikel 6 – Contractduur en uitvoeringstermijn
De Overeenkomst wordt aangegaan voor bepaalde tijd, tenzij uit de aard van de Overeenkomst anders voortvloeit of partijen uitdrukkelijk en schriftelijk anders zijn overeenkomen.
In het geval dat in verband met de uitvoering van de Werkzaamheden tussen BT en Opdrachtgever een termijn is overeengekomen, dan geldt deze termijn slechts bij benadering, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen. BT biedt ten aanzien van afgesproken levertijden geen enkele garantie en niet-tijdige levering geeft Opdrachtgever geen recht op schadevergoeding, ontbinding van de Overeenkomst of opschorting van enige verplichting jegens BT.
Artikel 7 – Honorarium en kosten
Partijen kunnen bij het tot stand komen van de Overeenkomst een vast Honorarium overeenkomen.
Indien geen vast Honorarium is overeengekomen, zal het Honorarium worden vastgesteld op grond van werkelijk bestede uren. Het Honorarium wordt berekend volgens de gebruikelijke uurtarieven van BT, geldende voor de periode waarin de Werkzaamheden zijn verricht.
BT behoudt zich het recht voor om een toeslag in rekening te brengen in het geval dat BT – op verzoek van Opdrachtgever – haar Werkzaamheden of een gedeelte daarvan ’s avonds of in het weekend verricht.
BT is gerechtigd om eventuele prijswijzigingen die zijn opgetreden nadat de Overeenkomst is gesloten bij Opdrachtgever in rekening te brengen.
Artikel 8 – Betaling
Facturen moeten binnen 14 dagen na factuurdatum betaald zijn, tenzij partijen hierover schriftelijk andere afspraken hebben gemaakt of op de declaratie een andere betaaltermijn vermeld is.
Betalingen geschieden zonder enig beroep op opschorting of verrekening door overschrijving van het verschuldigde bedrag op het door dienstverlener opgegeven bankrekeningnummer.
Betaalt opdrachtgever een factuur niet binnen overeengekomen termijn, dan is hij van rechtswege, zonder dat daarvoor enige aanmaning nodig is, in verzuim. Vanaf dat moment is dienstverlener gerechtigd de verplichting op te schorten totdat opdrachtgever aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan.
Blijft opdrachtgever in gebreke, dan zal dienstverlener tot invordering overgaan. De kosten met betrekking tot die invordering komen voor rekening van de opdrachtgever. Wanneer opdrachtgever in verzuim is, is hij naast de hoofdsom tevens wettelijke (handels)rente, buitenrechtelijke incassokosten en overige schade verschuldigd aan dienstverlener. De incassokosten worden berekend aan de hand van het besluit voor buitengerechtelijke incassokosten.
In geval van liquidatie, faillissement, beslag of surseance van betaling van de opdrachtgever zijn de vorderingen van dienstverlener onmiddellijk opeisbaar.
Weigert opdrachtgever zijn medewerking aan de uitvoering van de opdracht door dienstverlener, dan is hij nog steeds verplicht de afgesproken prijs aan dienstverlener te betalen.
Terugbetalingen van dienstverlener aan opdrachtgever, bij bv foutieve betalingen, zullen binnen 14 dagen plaatsvinden.
Artikel 9 – Klachten
Klachten over de Werkzaamheden dienen door Opdrachtgever binnen acht (8) dagen na ontdekking, doch uiterlijk binnen veertien (14) dagen na voltooiing van de betreffende Werkzaamheden, schriftelijk aan BT te worden gemeld. Dergelijke ingebrekestelling dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de door Opdrachtgever gestelde tekortkoming te bevatten, zodat BT in staat is adequaat te reageren.
Indien een klacht naar het oordeel van BT gegrond is, zal BT door Opdrachtgever in de gelegenheid worden gesteld om de Werkzaamheden nog eens te verrichten of aan te passen. In het geval dat het alsnog verrichten / aanpassen van de Werkzaamheden naar objectieve maatstaven niet meer mogelijk is, zal BT slechts aansprakelijk zijn binnen de grenzen van artikel 10.
Artikel 10 – Aansprakelijkheid
Gezien de aard van de Werkzaamheden en de subjectieve beoordelingsaspecten die bij de Werkzaamheden een rol spelen, is BT niet aansprakelijk voor enige schade die de Opdrachtgever lijdt als gevolg van enige beslissing waaraan enige gedraging van BT in de nakoming van de Overeenkomst of anderszins, behoudens indien er sprake is van opzet of grove schuld. Gevolgschade, waaronder begrepen gederfde winst of geleden verliezen zal nimmer voor vergoeding in aanmerking komen.
In het geval dat BT aansprakelijk is voor door Opdrachtgever geleden schade, is de schade die BT gehouden is te vergoeden nooit meer dan de factuurwaarde van de Werkzaamheden, waarvan het gebrek oorzaak is geweest van de schade of – indien dit niet is vast te stellen – de factuurwaarde van de Werkzaamheden die BT op het tijdstip dat de schadeveroorzakende gebeurtenis zich heeft voorgedaan ten behoeve van Opdrachtgever heeft uitgevoerd, verminderd met de out-of-pocket kosten ter zake van het geleverde.
Artikel 11 – Wetgeving en no-concurrentie en intellectueel eigendom
Consultant staat er jegens BT en Opdrachtgever voor in dat Consultant zich bij de uitvoering van zijn of haar Werkzaamheden zal houden aan zowel de plaatselijke als Nederlandse wet- en regelgeving en vrijwaart BT en opdrachtgever van alle mogelijke aanspraken in dit verband.
Opdrachtgever is ermee bekend en stemt ermee in dat het Opdrachtgever niet is toegestaan om gedurende de looptijd van de Overeenkomst en een periode van twee (2) jaar na afloop van de Overeenkomst rechtstreeks met Consultant in contact te treden en/of direct of indirect van Consultant Werkzaamheden af te nemen.
Opdrachtgever verbeurt bij overtreding van artikel 11.2 van deze algemene voorwaarden ten behoeve van BT een direct opeisbare niet voor matiging vatbare boete van € 50.000,– per overtreding en een boete van € 1.000,– voor iedere dag dat dergelijke overtreding voortduurt.
BT behoudt het recht de door de uitvoering van de Werkzaamheden toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie ter kennis van derden wordt gebracht.
Artikel 12 – Overmacht
Onder overmacht wordt verstaan elke omstandigheid op grond waarvan (verdere) nakoming van de Overeenkomst door BT redelijkerwijs niet kan worden verlangd. Hieronder wordt in elk geval – maar niet uitsluitend – verstaan dataverlies als gevolg van computerstoring, virusinfectie of computervredebreuk door derden, machinebreuk en andere calamiteiten die de bedrijfsvoering van BT verhinderen of beperken.
In het geval dat BT door overmacht wordt verhinderd de Werkzaamheden geheel of gedeeltelijk uit te voeren, heeft BT het recht om zonder gerechtelijke tussenkomst de uitvoering van de Werkzaamheden op te schorten of de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk als ontbonden te beschouwen, zulks te zijner keuze, zonder dat BT gehouden is om enige door Opdrachtgever geleden schade te vergoeden.
In het geval dat BT ten tijde van het intreden van overmacht inmiddels gedeeltelijk aan zijn verplichtingen jegens Opdrachtgever die voortvloeien uit de Overeenkomst heeft voldaan en ten behoeve van Opdrachtgever gedeeltelijk Werkzaamheden heeft verricht – en aan de reeds verrichtte Werkzaamheden zelfstandige waarde toekomt – is BT gerechtigd om de betreffende Werkzaamheden separaat te factureren. Opdrachtgever is alsdan gehouden de betreffende factuur van BT te voldoen.
Artikel 13 – Geheimhouding
1. Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van de Overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.
2. Indien BT – op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak – gehouden is vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden te verstrekken en BT zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is BT niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is Opdrachtgever niet gerechtigd tot ontbinding van de Overeenkomst.
Artikel 14 – Beëindiging
1. BT is gerechtigd om de Overeenkomst, zonder ingebrekestelling en verplichting tot schadevergoeding, geheel of gedeeltelijk te beëindigen, dan wel – naar eigen keuze – de verdere uitvoering van de Overeenkomst op te schorten, indien:
• Opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard;
• Opdrachtgever surséance van betaling aanvraagt;
• Opdrachtgever overgaat tot liquidatie van zijn bedrijf;
• Opdrachtgever onder curatele wordt gesteld of overlijdt; of
• Opdrachtgever strafrechtelijk laakbaar is en/of onethisch heeft gehandeld; of
• Opdrachtgever jegens BT niet voldoet aan enige wettelijke verplichting –, dan wel enige verplichting die voortvloeit uit de Overeenkomst.
2. BT is in de in artikel 14.1 genoemde gevallen gerechtigd om het door Opdrachtgever aan BT verschuldigde honorarium terstond in zijn geheel op te eisen.
3. Opdrachtgever is verplicht om BT onmiddellijk te informeren indien zich een omstandigheid in de zin van artikel 14.1 voordoet. In het geval dat zich een omstandigheid in de zin van artikel 14.1 sub e. voordoet, is de Opdrachtgever van rechtswege in verzuim en is enige schuld aan BT direct opeisbaar.
Artikel 15 – Overdracht en plichten
Opdrachtgever is niet gerechtigd de rechten en plichten die voortvloeien uit de onder deze algemene voorwaarden gesloten Overeenkomst geheel of gedeeltelijk aan derden over te dragen, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van BT.
Artikel 16 – Toepasselijk recht en bevoegde rechter
Deze algemene voorwaarden zijn van kracht met ingang van 1 januari 2023.
In het geval dat enige bepaling in deze algemene voorwaarden nietig mocht zijn of vernietigd mocht worden, laat dit de geldigheid van de overige bepalingen onverlet. BT en Opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling in acht wordt genomen.
De rechtsverhouding tussen Opdrachtgever en BT wordt beheerst door Nederlands recht. Alle geschillen tussen Opdrachtgever en BT die naar aanleiding van of in verband met de Overeenkomst mochten ontstaan, zullen met uitsluiting van ieder ander worden beslecht door de bevoegde rechter te Amsterdam.